Çfarë është varianti Gryphon i Covid-19? Virusi që bëri shtetet evropiane të mbyllin kufijtë me Kinën, ja simptomat

0
90

Gryphon, varianti Covid që shkencëtarët e kanë kataloguar si një nënvariant XBB.1.5 i virusit SarsCoV2, mund të jetë përgjegjës për rritjen e epidemisë Covid-19 në Kinë, ku ai ka qarkulluar që nga tetori. Për fat të keq, siguria shkencore mungon duke qenë se Kina nuk i jep të dhëna komunitetit ndërkombëtar, por ekspertët po e konsiderojnë hipotezën shumë seriozisht, edhe sepse rritja e rasteve që po ndodhin në shtetet e tjera lidhet pikërisht me Gryphon.

Javët e fundit janë dy variante të Covid që po mbajnë vëmendjen e ekspertëve: BQ 1.1 i Omicron 5 i njohur si “Cerberus”, vajza e 3 mutacioneve në proteinën Spike (S444T; S460K, R346T) dhe XBB Gryphon i cili, si Organizata Botërore e Shëndetësisë shpjegon, nuk ndryshon shumë nga Cerberus, dhe për këtë arsye edhe ai mund të konsiderohet një nënvariant i Omicron. I lindur nga një rikombinim i nënvarianteve BA.2.10.1 dhe BA.2.75, në javën nga 3 deri më 9 tetor 2022, XBB kishte një prevalencë botërore prej 1.3% të shpërndarë në 35 vende. Për momentin fokusi është te XBB.1.5, i cili qarkullon në Kinë që nga tetori dhe i cili është rezultat i rikombinimit të dy nënvarianteve të tjera të Omicron: BA.2.1 dhe BA.2.1.

Çfarë po ndodh në Kinë

Në Kinë diçka shumë e rëndësishme po ndodh: numri i vdekjeve nga Covid është i pakontrollueshëm dhe deri më tani ka pasur vetëm një aluzion të mundësisë që një ose më shumë variante të reja po qarkullojnë. Fokusi është në XBB.1.5, i cili qarkullon në Kinë që nga tetori dhe që është rezultat i rikombinimit të dy nënvarianteve të tjera të Omicron: BA.2.1 dhe BA.2.1.

“Një tufë e vërtetë variantesh po qarkullon, por XBB po zëvendëson me shpejtësi nënvariantet e zakonshme, si BQ.1 dhe BQ.1.1”, thotë një ekspert. I njëjti nënvariant u përhap shpejt në të paktën nëntë vende të tjera, gjashtë prej të cilave janë evropiane.

Gryphon, ku është i pranishëm

Përveç Italisë, ku më 27 dhjetor përbënte 1.82% të virusit SarsCoV2 në qarkullim, XBB u zbulua në Francë (1.22%), Belgjikë (4.56%), Gjermani (2.05%), Spanjë (2.61%) dhe Mbretëria e Bashkuar (5,44%) siç tregohet nga faqja e internetit Our World in Data, duke cituar të dhënat në lidhje me sekuencat gjenetike të virusit të depozituara në bazën e të dhënave ndërkombëtare Gisaid. XBB është gjithashtu i pranishëm në Australi (3.33%), Kanada (1.93%) dhe Shtetet e Bashkuara (13.42%). Këtu, në veçanti, duket se lidhet me rritjen e fundit prej 140% të shtrimeve në Nju Jork gjatë muajit të kaluar.

XBB Gryphon, duke qenë një nënvariant i cili, siç shpjegon Organizata Botërore e Shëndetësisë, nuk ndryshon shumë nga Cerberus, shenjat më të zakonshme janë të ngjashme: ftohje, kollë dhe dhimbje të fytit, shenja që mund të ngatërrohen me vetë gripin ose me një të thjeshtë. ftohtë. Prandaj, e vetmja diagnozë e sigurt mund të jepet nga një shtupë. Shqetësimi i madh është se Gryphon mund të jetë shumë i aftë në kapërcimin e pengesave imune të krijuara nga imuniteti i vaksinës dhe për këtë arsye mund të jetë në gjendje të gjenerojë një formë të rëndë të sëmundjes.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here