Shqipëria e Madhe/Dokumenti i fshehtë ‘ndez’ median e njohur, vjen paralajmërimi i frikshëm nga Greqia: Do çojë në gjakderdhje

0
33

Në javët e fundit, janë publikuar dy të ashtuquajtura “non-papers” mbi çështje të ndjeshme politike, që kanë trazuar një pjesë të Ballkanit Perëndimor. Ajo që ndryshon me këto “non-papers” nga ato që zakonisht qarkullojnë nëpër korridoret e Brukselit, është se shumë pak, nëse ka, politikanë dhe diplomatë evropianë që vërtetë duket se i posedojnë këto dokumente.

Mediat greke kanë dhënë alarmin për këto ndryshime kufijsh ku paraqitet Shqipëria e Madhe.

“Çdo ndryshim i ri në hartën e Ballkanit Perëndimor nënkupton fshirjen e status quo – në thelb Marrëveshja e Dejtonit, e krijuar nga “zjarri dhe sëpata” përmes luftërave në Bosnjë dhe Kroaci, dhe më vonë në Marrëveshjen e Kumanovës, e cila hapi rrugën për Pavarësia e Kosovës.

Një ndryshim i tillë do të ngatërrojë në mënyrë të pashmangshme çdo shtet ballkanik, pasi do të ndikonte në sigurinë dhe interesat e të gjithëve – duke çuar në më shumë gjakderdhje.

Prania e një “Shqipërie të Madhe” në kufirin tonë verior nuk mund të pranohej nga Greqia, e cila më pas do të justifikohej në kërkimin e aneksimit të “Epirit të Veriut”, dhe as Bullgaria nuk do të toleronte një “Serbi të Madhe” pa kërkuar gjithashtu të zgjerohej duke pretenduar pjesa e mbetur e Maqedonisë së Veriut, për të mos përmendur Turqit, të cilët do të shihnin një mundësi për të provuar një hyrje në Traki. Shkurtimisht, do të ishte një mulli që do të na bluante të gjithëve”, thuhet në median greke Kathimerini.

PËRGJIGJU

Shkruani komentin tuaj
Vendosni emrin tuaj