Rusia nis rekrutimin e të rinjve në Serbi, ja “karremi” që po përdor Moska për të shtrirë edhe më shumë “tentakulat” në Beograd

0
25

Presionet ruse dhe ndikimi që dëshiron Moska në Serbi, haptazi apo fshehurazi, nuk janë sekret. Metodat janë të ndryshme, që nga njoftimi për ardhjen e ministrit të Jashtëm rus Sergei Lavrov për të “shënjuar” Beogradin si territor rus e deri tek thashethemet se në Serbi do të hapet asgjë më pak se një bazë ushtarake ruse. Modeli i fundit i ndikimit, para së gjithash, te gjeneratat e reja mund të jetë një ftesë për të studiuar falas në Rusi, për të gjithë të interesuarit, pavarësisht nëse e dinë gjuhën ruse. Në mes të luftës në Ukrainë dhe presioneve ndaj të cilave është e ekspozuar Serbia, Shtëpia Ruse në Beograd hapi një konkurs për arsimim falas të fëmijëve serbë në Rusi, dhe duke gjykuar nga kushtet për të studiuar, do të thuhet se më së shumti. Gjëja e rëndësishme për Kremlinin është të presë sa më shumë studentë të parë dhe studentë. Domethënë, studimi është plotësisht falas dhe, ajo që është edhe më interesante, nuk kërkohet njohja e gjuhës ruse. Është interesante se në të gjithë projektin merr pjesë vetëm Ministria e Arsimit Ruse, dhe Ministria serbe e Arsimit nuk përmendet askund në konkurs. Më 1 shtator, Shtëpia Ruse ftoi të gjithë të interesuarit të aplikojnë për një konkurs për arsim të lartë falas. Ministria e Shkencës dhe Arsimit të Lartë e Rusisë dhe Rosotrudnichestvo shpallin konkurs për pranimin e shtetasve të Republikës së Serbisë, Bosnjë dhe Hercegovinës, Republikës së Malit të Zi, Republikës së Maqedonisë së Veriut, Republikës së Sllovenisë, Republikës së Kroacisë dhe bashkatdhetarët me vendbanim të përhershëm në territorin e vendeve të sipërpërmendura, për studime në vitin 2023/2024, viti akademik në institucionet e arsimit të lartë në Federatën Ruse në kurriz të buxhetit federal”, thuhet ndër të tjera në ftesë.

PËRGJIGJU

Shkruani komentin tuaj
Vendosni emrin tuaj