Opera “Lucia di Lammermoor” vepër e kompozitorit Gaetano Donizetti do të vijë për herë të parë nga Izraeli në Shqipëri në vitin 2025

0
49

Historia tronditëse e Lucia di Lammermoor ka tërhequr  artdashësish në mbarë botën. “Lucia di Lammermoor” është një opera në tre akte nga kompozitori Gaetano Donizetti, me libret të Salvadore Cammaranos, bazuar në “The Bride of Lammermoor” nga Walter Scott. Opera “Lucia di Lammermoor” nga Donizetti vitin që vjen do të vijë në skenën e Teatrit Kombëtar të Operës dhe Baletit. Drejtoresha e Përgjithshme e Teatrit të Operës dhe Baletit, Abigeila Voshtina njoftoi nëpërmjet një video-mesazhi që TKOB ka blerë një nga produksionet më të rëndësishme në 70 vite teatër. Sipas saj, bëhet fjalë për operën “Lucia di Lammermoor” e Donizetti-t, e cila do të vijë enkas nga Izraeli në Shqipëri, në vitin 2025. ““Blerja e një produksioni shumë të rëndësishëm, nga një nga operat më të rëndësishme të botës siç është Opera e Izraelit. Puna ka filluar që në gusht. Kemi zgjedhur një titull klasik e që njihet nga të gjithë siç është “Lucia di Lammermoor” e Donizetti-t”, tha ajo nëpërmjet video-mesazhit. Arsyeja pse pikërisht kjo vepër, sipas Voshtinës, është sepse kjo opera është e llojit Belcanto dhe ky lloj zhanri është djepi i rritjes të të gjithë këngëtarëve të rinj. Drejtoresha Voshtina vijoi që kjo arritje do të kulmojë në vitin 2025, me pjesëmarrjen e artistëve të rinj, duke përforcuar edhe qëllimin për fuqizimin dhe promovimin e artistëve të rinj.

Opera më e famshme e Donizettit

Në 1819, Sir Walter Scott botoi një roman që flet për një shërbëtore fatkeqe nga kodrat Lammermoor. I bazuar mbi një vrasje në jetën reale që skandalizoi Skocinë e shekullit të 17-të, romani i Scott ishte i frikshëm, i hidhur dhe një nga librat më të njohur të kohës së tij. Emocionalisht i papërpunuar dhe jashtëzakonisht i sëmurë, historia së shpejti mori rrugën e saj nëpër Evropë; një muzikal danez i bazuar në roman madje shfaqi një libret të Hans Christian Andersen! Megjithatë, ishin Gaetano Donizetti dhe Salvadore Cammarano dy nga yjet më të shndritshëm të operës italiane, ata që në 1835 i dhanë Lucia-s zërin e pavdekshëm. Historia tronditëse e Lucia di Lammermoor për më shumë se 200 vjet, ka tërhequr  artdashësish në mbarë botën, por vepra është dhe opera më e famshme e Donizetti-t. Pjesa më e njohur e kësaj vepre është skena e çmendurisë së Lucia-s nga dashuria dhe kabaleta përfundimtare “Tu che a Dio spiesti l’ali”, e konsideruar si një nga pjesët më të bukura të operës së tenorit. Gaetano Donizetti ishte një kompozitor i njohur italian. Së bashku me autorët e njohur Gioachino Rossini dhe Vincenzo Bellini, Gaetano Donizetti ishte një kompozitor kryesor i stilit bel canto opera gjatë gjysmës së parë të shekullit XIX. Gjatë gjithë karrierës së tij, Donizetti shkroi 74 pjesë muzikore, duke përfshirë opera, masa, kantata, psalme, etj. Shpejtësia e autorit ishte veçanërisht e habitshme. Për dallim nga kompozitorët e tjerë, ai kompozoi kryeveprat e tij brenda pak ditësh. Baza e veprës së tij ishte melodramatizmi i thellë, talenti i madh poetik dhe një sens shumë i dashur për teatralitetin.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here