Për tu dhënë fund qasjeve kaotike/ Ja cili është plani i Gjermanisë që të mos ketë mbyllje të kufijve nga vendet e BE-së

0
44

Për momentin është përgjegjësi e secilit shtet anëtar të BE-së që të mbyllë ose jo kufijtë. Shtetet po përdorin kritere të ndryshme. Gjermania dëshiron t’u japë fund qasjeve kaotike të vendeve anëtare të BE-së për të udhëtuar me kufizime brenda Evropës.

Berlini aktualisht mban presidencën e radhës të BE-së, e cila është mbizotëruar nga përgjigjja e Evropës ndaj pandemisë së koronavirusit.

Kjo përgjigje shpesh ka mbjellë kaos, ndërsa vendet anëtare shkuan me shpejtësi në mënyrën e tyre për të luftuar virusin, në mënyrë më të dëmshme duke mbyllur kufijtë pa njoftim dhe duke shkaktuar kështu kërdi në ekonomi, shkruan The Local.

Çështja u bë më e ngutshme të premten kur Hungaria njoftoi një ndalim për jo-rezidentët që hyjnë në territorin e saj duke filluar nga e marta.

Përpara një takimi të të dërguarve të shteteve anëtare të mërkurën, Gjermania paraqiti një dokument diskutimi, e siguruar nga AFP, i cili ofroi disa propozime për një bashkëpunim më të madh.

Në të, Berlini theksoi se është ende përgjegjësi e secilit shtet anëtar që të marrë masat që i konsideron të përshtatshme, përcjell tutje.

Sidoqoftë, një “qasje e fragmentuar” ndaj kufizimeve të udhëtimit “duhet të shmanget” në mënyrë që të mos përsëritet situata kaotike në mars, kur vendet mbyllin kufijtë pa konsultime.

“Pyetja është nëse është e mundur të identifikohen fushat ku është më e mundur, koordinim më i ngushtë”, tha një diplomat i BE.

“Pyetja e parë është nëse mbështetet një koordinim më i ngushtë nga të gjitha vendet anëtare,” shtoi diplomati.

Tani për tani, shtete të ndryshme anëtare përdorin kritere të ndryshme për të vendosur kufizime të udhëtimit, dhe këto mund të zbarkojnë pa paralajmërim, si në rastin e Hungarisë.

Ekzistojnë gjithashtu mënyra të panumërta për të kategorizuar rrezikun, me disa vende që përdorin dy ngjyra për klasifikimin – për shembull “jeshil” dhe “të kuq” – ndërsa të tjerët përdorin tre, katër ose asnjë fare, thuhet tutje.

Gazeta rekomandoi gjithashtu marrëveshje mbi pragjet epidemiologjike që do të shkaktonin kufizime, të cilat tani ekzistojnë në “një larmi treguesish” në të gjithë vendet anëtare.

Komisioni Evropian, krahu ekzekutiv i BE, tha se mbështeste përpjekjen dhe i nxiti vendet larg ndalimeve të udhëtimeve, të cilat nuk ishin efektive, tha ai.

Leave a Reply