Qeveria merr vendimin e rëndësishme për lejet e punës për shqiptarët e Malit të Zi dhe të Maqedonisë së Veriut, tani…

0
311

Shqiptarët etnikë që jetojnë në Malin e Zi dhe Maqedoninë e Veriut nuk kanë më nevojë të aplikojnë për leje për të punuar në Shqipëri – pjesë e një nisme qeveritare për të rritur lidhjet midis shqiptarëve në rajon.

Duke filluar kjo javë, shqiptarët etnikë nga Mali i Zi dhe Maqedonia e Veriut tani kanë të njëjtën qasje në vendet e punës në Shqipëri si vendasit, sipas një vendimi të marrë nga kabineti i kryeministrit Edi Rama, vendim i cili u bë publik të hënën.

“Shqiptarët nga Mali i Zi dhe Maqedonia e Veriut do të gëzojnë të drejtën e punësimit, ashtu si qytetarët shqiptarë, përveç rasteve kur punësimi lidhet posaçërisht me shtetësinë shqiptare, në përputhje me legjislacionin në fuqi,” tha Ministria e Financave dhe Ekonomisë në një deklaratë.

Ministri i Jashtëm Gent Cakaj tha se vendimi, i cili u miratua zyrtarisht më 10 maj, do të thotë se shqiptarët nga Mali i Zi dhe Maqedonia e Veriut tani kanë të njëjtat të drejta për të punuar në vend si shqiptarët nga Kosova dhe rajoni i Luginës së Preshevës në Serbi.

Qeveria shqiptare hoqi lejet e punës për shqiptarët nga Kosova dhe Lugina e Preshevës në maj të vitit 2014.

“Edhe pse mund të duket si një lëvizje pa ndikim të menjëhershëm ose mund të tingëllojë si një nismë krejtësisht simbolike, ky është një hap i domosdoshëm drejt rritjes së lidhjeve me shqiptarët në vendet fqinje pa dallim,” shkroi Cakaj në Facebook të hënën.

Ai shtoi se vendimi ishte pjesë e një pakete më të gjerë masash që Shqipëria ka planifikuar për të afruar më shumë shqiptarët etnikë në rajon.

Shqiptarët etnikë përbëjnë rreth pesë për qind të popullsisë së Malit të Zi dhe përbëjnë shumicën në zonën e Tuzit dhe shumicën e Malit të Zi jugperëndimor.

Ndërsa papunësia e përgjithshme në Malin e Zi është rreth 16 për qind, shifra është afër 20 për qind në zona si Tuzi dhe Ulqini, ku ndodhet shumica e shqiptarëve etnikë të vendit.

Vetëm 2.8 për qind e vendeve të punës në punonjësve civil mbahen nga shqiptarët etnikë, sipas një raporti qeveritar mbi punësimin e pakicave të shtetit, publikuar në qershor 2011.

Shqiptarët janë pakica më e madhe etnike në Maqedoninë e Veriut, ku ata përbëjnë rreth një të katërtën e popullsisë prej dy milionë banorësh, sipas regjistrimit kombëtar të vitit 2002.

Disa vlerësime sugjerojnë se rreth 200,000 shqiptarë etnikë nga Maqedonia e Veriut janë larguar nga vendi për të punuar jashtë, duke kërkuar kushte më të mira ekonomike.

BIRN

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here