Artisti Saimir Strati, me ekspozitë personale në Suharekë

0
806

Artisti i njohur Saimir Strati do të çelë ekspozitën e tij në Suharekë. Njeriu që renditet i pari ndër artistë në librin Guiness për sa i përket thyerjes së rekordeve me mozaikët e tij, të hënën, më 24 shtator do të çelë ekspozitën e tij në Qendrën e Rinisë “Shtëpia e Fellbahut”. Saimir Strati së fundi, për herën e dhjetë kur theu rekordin botëror për mozaikun më të madh me kapëse letrash, e bëri në Prishtinë. Ai realizoi këtë herë fytyrën e Gonxhe Bojaxhiut, Nënës Terezë me kapëse letrash duke e çuar vlerën e Kosovës dhe Prishtinës një hap më tej. Në edicionin e këtij viti të festës së “Festar” në Suharekë, Strati ka vendosur që të shfaq punët e tij mahnitëse për publikun e gjerë kosovar. Por jo vetëm kaq, artisti i njohur nga Shqipëria Saimir Strati merr pjesë pothuajse çdo vit në Koloninë e Artistëve në Suharekë, duke i dhënë një dozë më të madhe  kësaj feste. Saimir Strati e filloi karrierën e tij, duke bërë restaurime të mozaikëve në Shqipëri në disa vende arkeologjike të Bylisit, Amantia dhe Apolloni. Ai është një anëtar i Shoqatës Britanike të Mozaikut Modern. Një artist, që punon në mozaikë, ai ka përdorur materiale duke përfshirë gozhda, tapa, gurë qelqi nga deti, lëvore të vezëve, kompakt disqe, kafe, fasule, porcelan dhe pasqyrë, mes materialeve të tjera. Ai është gjithashtu një piktor. Larmia e subjektit të artistit, materiale dhe teknika e dallojnë Saimir Stratin si të qenit tradicional dhe bashkëkohor me qasjen e tij në ringjalljen teknikës së vjetër dhe profesionalizmin në antikitet dhe përzierja e materialeve të përditshme/industriale. Strati është frymëzuar shumë nga muzika, dhe krijoj një seri mozaikësh, “Katër stinët” të bazuara në koncertin e Vivaldit, çdo sezon është i përfaqësuar nga një instrument i ndryshëm muzikor. Kjo seri u krijua në një periudhë më shumë se pesë vjet. Një tjetër punë në vaj përshkruan këngëtarë tradicionale shqiptare “Polyphonic”. “Mbreti” është një portret i Elvis Presley, rreth 2 metra në lartësi dhe duke përdorur mbi 400 CD. Vepra tjetër, “Vajza e Detit” është e bazuar në një legjendë nga Vlora, qyteti i prejardhjes së artistit. Vepra arti në vetvete është bërë nga gurë qelqi të detit, të cilët i morën kohë prej disa vitesh artistit për të mbledhur. “Paqja” është një vepër tipike e artistit, ku fragmente nga pasqyrë të përdorura në mozaikun reflekton mesazhin e tonë në lidhje paqen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here