Fitonte rreth 50 mijë euro në vit, ja si shqiptari pastronte paratë nga burgu i Janinës

0
37

Në burgjet e Janinës vepronte një organizatë e rregullt kriminale me në krye një shqiptar të burgosur të quajtur “Modi”, i cili kishte bashkëpunëtorë, nëndrejtorin e burgut, llogaritarin e burgut, administratorin, një gardian, një të burgosur dhe dy persona të tjerë privatë. Organizata e cila drejtohej nga Edmond Përbasha, u shpërbë nga Shërbimi i Punëve të Brendshme të Greqisë, ku oficerët kryen një operacion ditën e djeshme në burgun e Janinës por edhe në zonat e Igumenicës dhe Korfuzit, ku tetë persona u arrestuan.

Numërimi mbrapsht për shpërbërjen e grupit filloi në mesin e janarit të kaluar, kur Policia mori informacione për një të burgosur, i cili me ndihmën e punonjësve të policisë dhe punonjësve të burgut importonte drogë, celularë dhe para nga kriminelët në burg dhe kryesisht nga shitja e drogës. Një hetim i plotë pasoi dhe rezultoi se organizata kishte funksionuar të paktën që nga prilli 2023 dhe ishte specializuar në trafikun e drogës dhe më pas pastrimin e të ardhurave nga shitja e tyre.  Në të njëjtën kohë, u konstatua se për mbrojtjen e tyre, anëtarët e organizatës zbatuan masa kundër vëzhgimit dhe përdorën fraza dhe fjalë të koduara, shkruan “Protothema“.

Ata komunikonin me “telefonat fantazmë” të të huajve dhe gjatë bisedave të tyre përdorën fjalët kyçe të mëposhtme:

“ata”: substanca narkotike

“dopa e rëndë”: kokainë

“parni”: heroinë ose kanabis

“bëj”: furnizoj dikë me drogë

“e bardhë”: para

“kaseri”: përfitim monetar

Selia e organizatës kriminale ishte burgu e Janinës dhe “mashtrimi” u krijua si më poshtë: Bashkëpunëtorët e shqiptarit të burgosur “Modi” shisnin drogë, merrnin paratë dhe më pas ia dorëzonin nëpërmjet një bashkëpunëtori të tij ose partneres. Më konkretisht, ose i kanë dorëzuar direkt drejtuesit të organizatës, ose ia kanë dorëzuar zyrës së kontabilitetit të burgut për t’i depozituar në llogarinë e tij individuale.

Kur i kanë futur paratë në burgje, nëndrejtori dhe kontabilisti dyshohet se kanë marrë përsipër t’i futin paratë në pasqyrat kontabël në kundërshtim me detyrën pasi e dinin se ishin para nga shitja e drogës. Siç u konstatua, ose kanë regjistruar në mënyrë të rreme të dhënat e depozituesve për t’i dhënë legjitimitet regjistrimeve të rreme, ose kanë regjistruar në mënyrë të rreme shumën e shumës së depozituar duke krijuar një “fond të zi”, ose kanë shmangur regjistrimin e të dhënave të identitetit të depozituesi për të mos zbuluar veprimtarinë kriminale të anëtarëve të organizatës.

Kështu, pasi paratë u transferuan në llogarinë individuale të të burgosurit, me ndihmën e drejtuesit të zyrës së menaxhimit, kreu i grupit i mori të gatshme dhe të “pastra” dhe vazhdoi të konsumonte produkte duke shijuar një jetë luksoze brenda burgut. Nga data 20 prill 2023 deri më 3 qershor 2024, u konstatua se depozitat e regjistruara në emër të “Modi” kapin vlerën e afërsisht 50,000 euro. Paratë legalizoheshin nëpërmjet konsumit të produkteve brenda burgut (dhe më gjerë) dhe kreditimit të palëve të treta. Më në fund, nga hetimi u zbulua se zëvendësdrejtori kishte një rol katalizator për veprimin e organizatës, pasi lejoi përdorimin e celularëve dhe njoftoi të burgosurin shqiptar për kontrollet e pashmangshme në qeli.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here