SHBA dhe Japonia bashkojnë forcat për “dronët e të ardhmes”, ja çfarë pritet nga projekti i pazakontë i dy shteteve

0
25

Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe Japonia do të forcojnë bashkëpunimin e tyre në fronte të shumta, duke përfshirë krijimin e një droni të avancuar të njohur si një avion luftarak bashkëpunues (CCA), siç konfirmohet nga Sekretari amerikan i Forcave Ajrore Frank Kendall. Konkretisht, projekti në fjalë do të zhvillohet ekskluzivisht nga kontraktorët amerikanë, por do të ketë mundësi të tjera për të punuar me Tokion, nënvizoi vetë Kendall.Forcat Ajrore të SHBA kohët e fundit punësuan pesë kompani për projektin: Boeing, Lockheed Martin, Northrop Grumman, Anduril dhe General Atomics. Droni CCA do të fluturojë së bashku me një avion të drejtuar për të kryer operacione të luftës elektronike, për të shtypur mbrojtjen ajrore rivale ose si një gji i thjeshtë armësh shtesë. Është, shkroi The Defense Post, një opsion pa rrezik për të zhbllokuar arkitekturën e integruar të sistemit të mbrojtjes ajrore të Kinës gjatë një konflikti të mundshëm. Synimi i SHBA-së dhe Japonisë është të prezantojnë rreth një mijë CCA, që sipas shumë analistëve konsiderohen si “dronët e së ardhmes”, duke filluar nga fundi i dekadës. Droni i lartpërmendur do të fluturojë së bashku me avionët luftarakë të gjeneratës së ardhshme të Japonisë, që Tokio po zhvillon me Mbretërinë e Bashkuar dhe Italinë. “Unë mendoj se ka shumë aftësi teknike që Japonia mund t’i sjellë në tryezë dhe të gjithë ne mund të përfitojmë nga puna së bashku. Shpresoj që të gjejmë mënyra për ta bërë këtë dhe të zgjerohemi përtej disa prej gjërave që po bëjmë tani në fushën e teknologjisë,” tha Frank Kendall. Autoritetet amerikane theksojnë vazhdimisht rëndësinë e promovimit të ndërveprimit midis vendeve aleate.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here