Studuesit bëjnë zbulimin historik brenda një meteori 15 tonësh të gjetur në Somali

0
107

Një ekip studiuesish ka bërë një zbulim historik brenda një meteori 15 tonësh të gjetur në Somali. Ata kanë zbuluar dy minerale të reja, elaliite dhe elkinstantonite brenda një meteori 15 tonësh të gjetur në Somali. Jemi në El Ali, një qytet në bririn e Afrikës ku meteori qëndron në një luginë gëlqerore. Mediat italiane shkruajnë se prej kohësh ajo ishte e njohur për popullsinë vendase aq sa ishte në qendër të folklorit dhe protagonist i tregimeve, këngëve, valleve, por vetëm në vitin 2020 u identifikua nga shkencëtarët. Është i nënti më i madhi në botë dhe mund të fshehë mistere, kështu që ne filluam ta studiojmë më mirë. Dy vjet më pas, në nëntor të vitit 2022, këtu është hapi përpara. Në një fragment të vogël prej 70 gramësh, shkencëtarët në Universitetin e Alberta-s në Kanada kanë zbuluar dy minerale të reja që nuk janë parë kurrë më parë në gjendjen e tyre natyrore. I pari, elaliite, e ka marrë emrin nga vetë meteori, i cili quhet “El Ali” si qyteti, i dyti është pagëzuar elkinstantonite. Është një homazh për Lindy Elkins-Tanton, studiuesja kryesore e misionit të afërt Psyche, ai që duhet të udhëheqë NASA-n për të studiuar këtë asteroid misterioz 400 milionë kilometra larg Tokës, shumë i pasur me minerale. Për momentin Shoqata Ndërkombëtare Mineralogjike, organizata botërore që kryeson nomenklaturën dhe klasifikimin e mineraleve të reja, ka miratuar tashmë elaliitin dhe elkinstantonitin. Dy komponime të ngjashme ishin bërë tashmë nga një laborator francez në vitin 1980 dhe kjo ka përshpejtuar identifikimin e tyre.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here