Ylli në formë pike loti që po mahnit shkencëtarët, ka një karakteristikë të veçantë që nuk po dinë ta shpjegojnë

0
98

Kur yjet sillen çuditërisht, marrin vëmendjen e astronomëve. Në rastin e një ylli të njohur si HD74423, që ndodhet rreth 1500 vjet dritë nga Toka, ishin astronomët amatorë që vunë re të parët anomalinë në të dhënat e kapura nga sateliti më i fundit i gjuetisë së planetit TESS të NASA-s. Ajo që ata nuk e kuptuan ishte se ata po shikonin një lloj ylli krejtësisht të panjohur, i pari i këtij lloji.

“Ajo që më parë më tërhoqi vëmendjen ishte fakti se ishte një yll kimikisht i veçantë”, tha Simon Murphy, bashkautor studimi dhe studiues pas doktoratës nga Instituti i Sidneit për Astronominë në Universitetin e Sidneit. “Yjet si ky zakonisht janë mjaft të pasura me metale, por ky është i varfër nga metali, duke e bërë atë një lloj të rrallë të yllit të nxehtë”.

Ylli është rreth 1.7 herë më shumë se masa e diellit tonë. Dhe ata e panë atë duke pulsuar, por vetëm në njërën anë të tij, një rrahje që tërhoqi vëmendjen e specialistëve, duke u bërë objekt studimi.

Leave a Reply