PE, miratohet direktiva per te drejtat e autorit, Di Maio: Turp për BE-në, kjo është censure

0
642

Propozimi i miratuar me 438 vota për, 226 kundër dhe 39 abstenime: Di Maio premton betejën: “Turp për BE-në, kjo është censura parandaluese”

Parlamenti Europian dha dritën jeshile ndaj direktivës së propozuar mbi të drejtën e autorit në tregun e vetëm dixhital. Propozimi për të drejtën e autorit u miratua me 438 vota për, 226 kundër dhe 39 abstenime.

Pas refuzimit të tij më 5 qershor, deputetët e parlamentit kishin propozuar një numër të madh ndryshimesh në tekst. Sot ata miratuan disa ndryshime të propozuara nga raportuesi Axel Voss tek nenet 11 dhe 13 të Direktivës së propozuar për të drejtat e autorit, të cilat ishin sfiduar në një fushatë në favor të lirisë së internetit. Drita e gjelbër të seancës plenare tani hap rrugën për negociata me Këshillin.

Reagime të menjëhershme dhe kundërshtuese ndaj lajmit. “Direktiva për të Drejtat e Autorit është një fitore për të gjithë qytetarët”, thotë Presidenti i Euro-Tajanit Antonio Tajani. “Sot – shton Twitter – Parlamenti Evropian ka zgjedhur për të mbrojtur kulturën dhe kreativitetin evropian dhe italian, duke i dhënë fund perëndimit dixhital. “Ajo ka fituar Evropën e kulturës dhe krijimtarisë kundër oligopolit të gjigantëve të uebit”, thotë Partia Demokratike e Partisë Demokratike, Silvia Kosta.

Deputeti Isabella Adinolfi flet për “një faqe të zezë për demokracinë dhe lirinë e qytetarëve”. Me justifikimin e reformës së autorit, Parlamenti Evropian ka legalizuar në mënyrë efektive censurën paraprake. Strasburgu përmban taksën urryer te lidhjes urgjente dhe filtrave në përmbajtjen e postuar nga përdoruesit. Është e turpshme. Gjërat edhe më keq thote Luigi Di Maio, i cili flet për një akt “i cili legalizon censurës paraprake në një skenë nga ‘Big Brother’ Orwell”. Lideri grillino premton beteje në të gjitha vendet dhe u dergon eurodeputetëve një mesazh të qartë: “Do të jetë një kënaqësi për të parë pas zgjedhjeve të ardhshme evropiane, udhëheqësit e komunitetit plotesisht te modernizuar të cilët nuk do të ëndërrojnë edhe për të kaluar ligje te tilla te pista. Ai leshon dhe nje mesazh: këto janë të shtënat tuaja të fundit, në vitin 2019 qytetarët do t’ju largojnë “.

Duke marrë parasysh ndryshimet në tekstin e direktivës, e cila do të jetë baza për negociata me Këshillin, gjigandët digjitalë duhet të “ndajnë” të ardhurat e tyre me artistë dhe gazetarë. Disa ndryshime në propozimin e Komunitetit te kaluar janë të dizajnuara për të siguruar që njerëzit krijues, sidomos muzikantë, artistë, artistë dhe shkrimtarë, si dhe redaktorët dhe gazetarët, të shpërblehen për punën e tyre kur ajo është përdorur nga platforma dixhitale të tilla si YouTube apo Facebook dhe mbledhësit e lajmeve si Google News. Pozita negociuese e Parlamentit përforcon propozimin e Komisionit Europian në lidhje me përgjegjësinë e platformave dhe agreguesve të lajmeve për shkeljet e të drejtave të autorit.

Në dispozitat e prezantuara, pritet që thjesht ndarja e hyperlinks në artikuj, së bashku me “fjalë individuale” si një përshkrim, do të jetë i lirë nga kufizimet e autorit. Në vend të kësaj, në qoftë se lidhjet do të shoqërohet me përshkrimet që i plotësojnë leximin e përdoruesit ‘, keto do të jene në (fotografive dhe prezantim të shkurtër të tekstit të artikujve): këto do të mbulohen nga e drejta e autorit dhe pastaj platformat do të duhet të paguajnë honorare botuesve te tyre për ti përdorur.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here