“Universit do t’i vijë fundi.Toka do të digjet në një top zjarri”/ Paralajmerimi i frikshem i Stephen Hawking

0
5663

Stephen Hawking ishte shkencëtari më i famshëm që nga Albert Einstein, dhe kishte kontribute të rëndësishme në botën e fizikës, pasi ai kontribuoi me teori interesante në lidhje me origjinën e universit.

Megjithëse ai kishte një sëmundje që e paralizoi plotësisht dhe madje e bëri pa fjalë, kjo nuk e ndaloi atë të vazhdonte të bënte kërkime të gjera, të ligjëronte dhe të botonte libra të ndryshëm.

Ai ishte një person optimist dhe humbja e tij la një boshllëk në botën e shkencës; megjithatë, njohuritë e Hawking mbeten në shkrimet e tij, ndër të cilat spikasin parashikimet për “fundin e botës” shumë të përmendur, shumë prej tyre mund të jenë një realitet në 200 vitet e ardhshme, sipas ekspertëve.

Këtu janë teoritë e Stephen Hawking që e kanë lënë komunitetin shkencor pa frymë, shkruan meganews.al.

7.- Universit do t’i vijë fundi

Në punimin e tij të fundit shkencor të quajtur “Një Dalje e Qetë nga Inflacioni i Përjetshëm” , fizikanti parashikoi që universi do të zhdukej si një qiri, pasi të gjithë yjet përfundimisht do të mbarojnë nga energjia dhe do të pushojnë së ndriçuari, duke u bërë vetëm shkëmbinj lundrues.

Hawking këmbënguli se ishte e rëndësishme të fillojmë kërkimin për universe të tjerë para se të mbaronte, nëse do të mbijetonim.

Për Hawking nuk kishte dyshim për ekzistencën e jetës inteligjente përtej planetit tonë. Sipas Teorisë së tij Multiverse, në shpërthimin e njohur si Big Bang, i cili gjoja krijoi sistemin tonë diellor, kishte edhe shpërthime të tjera të ngjashme, të cilat krijuan realitete si e jona, të cilat ai i quajti universe paralele, shkruan meganews.al.

Ai besonte se diku në univers një civilizim tjetër mund të ishte zhvilluar i aftë të eksploronte botët e tjera, dhe ndoshta të gjente të tanë, ose duke e pushtuar atë për të nxjerrë burime, duke na studiuar si shembuj laboratorikë, ose thjesht duke vëzhguar nga larg.

5.- Inteligjenca artificiale do të zëvendësojë njerëzit

Megjithëse varej nga përparimet teknologjike dhe vetë inteligjenca artificiale për të jetuar, ai nuk i besonte shumë asaj. Ai tha se mund të ishte shpikja më e mirë dhe më e keqe e njerëzimit.

Ai parashikoi që sapo të zhvillohej një Inteligjencë Artificiale, ajo do të evoluonte vetvetiu me hapa të mëdhenj, duke u bërë më të zhvilluara sesa vetë njerëzit dhe duke i nënshtruar ose eliminuar ato plotësisht. Kjo u tha në një intervistë për BBC në 2014.

Ai argumentoi se duhej krijuar një institucion për të siguruar që zhvillimi i këtyre teknologjive të mos dilte nga duart tona, ose pasojat do të ishin katastrofike.

4.- Shkatërrimi i tokës nga armët bërthamore

Sipas Hawking, së bashku me zhvillimin e inteligjencës artificiale, ushtria, armët dhe zhvillimi teknologjik ishte një rrezik për njerëzimin, pasi agresioni dhe irracionaliteti i tij kur hynte në konflikt me vendet e tjera ishte një rrezik për speciet dhe gjithçka që banon në planet.

Ne tashmë e dimë dëmin që një bombë bërthamore mund të shkaktojë në mjedisin e saj, e keqja është se në botë ka mjaft armë bërthamore për të shkatërruar të gjithë planetin mijëra herë, dhe e bën atë të banueshme vetëm për krijesat mikroskopike të tilla si tardigrades ose mete të tilla si buburrecat.

Për të, mundësia e një lufte bërthamore ishte e afërt, veçanërisht nga udhëheqës të tillë si diktatori i Koresë së Veriut Kim Jong Un dhe Presidenti i SHBA Donald Trump; Kështu e rrëfen portali Nat Geo.

Hawking tha se viruset janë zhvilluar aq shumë sa që në një moment mund të ketë një pandemi tjetër aq të madhe sa Vdekja e Zezë, duke ulur në mënyrë drastike popullsinë. Sipas hulumtimit të tij, viruset dhe strehuesit e tyre evoluojnë në të njëjtën kohë; domethënë, ndërsa sistemi imunitar i personit të sëmurë po lufton me virusin, ai shpejt shndërrohet për të vazhduar infektimin e trupit dhe për të mos vdekur.

Si rezultat, virusi shndërrohet në diçka gjithnjë e më të rrezikshme, duke e bërë të pamundur zhvillimin e vaksinave shpejt. Diçka që, pa dyshim, e kemi provuar gjatë pandemisë Covid-19.

Krijimi i viruseve të modifikuar gjenetikisht nga njerëzit do të luante gjithashtu një rol dhe në kërkimin e tyre për të gjetur zgjidhje për sëmundje të caktuara, nuk kishte kohë për të parë efektet afatgjata të këtyre eksperimenteve.

2.- Toka do të digjet në një top zjarri

Shkencëtari parashikoi që për shkak të mbishfrytëzimit të burimeve, energjisë së tepërt për të furnizuar popullsinë në rritje dhe efektit serë të shkaktuar nga ndotja, Toka do të bëhet një “top gjigant zjarri”, duke deklaruar se klima dhe sipërfaqja e saj mund të bëheni si ai i planetit Venus në rreth 600 vjet.

Kjo, deklaroi ai në një konferencë të mbajtur në Pekin në 2017, siç u tha nga portali Forbes, edhe pse në të njëjtin artikull, thuhet se kjo deklaratë nga Hawking mund të jetë një shprehje e thjeshtë, dhe jo se, fjalë për fjalë, Toka do të mbulohet me zjarr deri në vitin 2600. Nëse doni të dini më shumë rreth kësaj teme, këtu është konferenca në anglisht.

Për t’i shtuar peshë kësaj teorie, besohet se miliona vjet më parë Venera ishte e banueshme, por tani temperatura e saj është 249 ° C, me një shi të vazhdueshëm të acidit sulfurik dhe erëra deri në 100 metra në sekondë.

1.- Gjeni një planet tjetër për të jetuar

Sipas portalit Nat Geo Para Hawking, ishte urgjente që raca njerëzore të kërkonte një planet tjetër për të jetuar, pasi mbipopullimi, ngrohja globale, ndotja dhe mbishfrytëzimi i burimeve të rinovueshme janë në një pikë kritike, kështu që ruajeni veten , është praktikisht e pamundur.

Projekti Breakthrough Starshot, në të cilin Hawking ishte pjesëmarrës, i ishte kushtuar dizajnimit të anijeve që mund të arrinin në Alpha Centauri, një sistem asteroidësh afër Sistemit tonë Diellor. Për të arritur në këto anije ata do të duhet të fluturojnë me shpejtësinë e dritës, kështu që shkencëtarët po punojnë për të.

Një tjetër planet i gjetur, i quajtur Kepler 452-B, ndodhet 1400 vjet dritë larg dhe orbiton rreth një ylli shumë të ngjashëm me diellin, pak a shumë të njëjtën distancë. Sidoqoftë, kjo botë e re ka një atmosferë që, duke qenë e ngarkuar me re, nuk mund ta shihni mirë sipërfaqen e saj. Ne do të duhet të presim për hetimet e ardhshme dhe natyrisht, të besojmë se anijet janë gati para se të ndodhë e pashmangshme në tokë.

Çfarë mendoni për këto teori të fundit të botës?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here