Afati po skadon/ Drejt një “përplasje” të re për kontrollin bërthamor

0
40

Sipas planit, Shtëpia e Bardhë do të zgjasë përkohësisht Traktatin e Ri për Reduktimin e Armëve, ndërsa kërkonte një marrëveshje të re me Moskën që gjithashtu përpiqet të bindë Kinën të dalë në tryezë, deklarojnë zyrtarët dhe ish adminitrata Trump.

Sipas burimeve zyrtare ShBA është duke menduar një strategji për të shpëtuar marrëveshjen për të ruajtur traktatin bërthamor të epokës së Obamës nga skadimi ndërsa ajo ndjek një pakt më të gjerë armësh me Rusinë dhe Kinën, sipas zyrtarëve aktual dhe ish administratës Trump me njohuri të drejtpërdrejtë të diskutimeve, citon Politico.eu.

Formula diplomatike shikohet në Departamentin e Shtetit të SHBA dhe Këshillin e Sigurisë Kombëtare si një mënyrë premtuese për të parandaluar që skadimi i ri i Traktatit në shkurt dhe të bëjë që Rusia të pajtohet – të paktën në parim – për kufij më gjithëpërfshirës të armëve bërthamore.

“Të dyja qasjet janë të disponueshme, ose një përzierje e tyre”, tha një zëdhënës i Departamentit të Shtetit që kërkoi të mos emërtohej.New Start është një nga paktet e fundit të mbetura që ka për qëllim mbajtjen e arsenaleve më të mëdhenj atomikë në botë. Por shqetësimet janë rritur midis republikanëve dhe demokratëve që Presidenti Donald Trump mund të largohet ashtu si ai ka bërë me Marrëveshjen e Forcave Bërthamore të Rendit të ndërprerë në 1987 me Rusinë dhe paktin bërthamor të epokës Obama me Iranin.

Qasja e mundshme e administratës ka fituar tërheqje javët e fundit pasi administrata Trump përballet me kritika në rritje se qëllimi i Trumpit për të negociuar një traktat më të gjerë bërthamor me Moskën dhe Pekinin para skadimit të Nivelit të Ri është jorealiste dhe, nëse nuk funksionon, rrezikon të ndezë një garë të fortë bërtahmore.”Ekzistojnë një mori opsionesh ose hapash që mund të merren për të realizuar drejtimin e presidentit, disa prej të cilave mund të bëhen me një rregull mjaft të shkurtër,” tha një zyrtar i administratës gjithashtu i përfshirë në diskutime. “Nuk ka një model me të gjitha madhësitë”.

Ekspertët e kontrollit të armëve ngritën një numër pyetjesh dhe shqetësimesh, duke vërejtur se qasja ende paraqet rrezik për fillimin e ri pa asnjë garanci se çdo pakt i vazhdueshëm do të ishte aq i zbatueshëm.Por gjithashtu ka mundësi intriguese, tha Jon Wolfsthal, i cili mbikëqyri politikën bërthamore në Këshillin e Sigurisë Kombëtare në administratën e Obamës.

Leave a Reply