“Unë kam pritur për këtë mundësi për gati 10 vjet”/ Misteri i Tokës! Çfarë ka përtej humnerës, 30 shkencëtarë ndërmarrin misionin e vështirë për të zbuluar të vërtetat e forta

0
29

Çfarë i ndodhi dinosurve? Çfarë ndodh me jetën kur planeti ngrohet në mënyrë dramatike ose ftohet? A mund të na tregojnë miliona vite të historisë së Tokës ku po shkojmë? Këto janë disa nga pyetjet tona që shkencëtarët po i hetojnë me urgjencë. Humnera mund t’i ketë përgjigjet.

Muajin e kaluar, duke notuar në oqeanin në jug të Zelandës së Re, një ekip shkencëtarësh po hetonin fundin e dinosaurëve dhe po përpiqeshin të parashikonin të ardhmen.

Ata ishin duke studiuar për historinë e Tokës, duke ngritur pjesë të sedimenteve dhe shkëmbinjve antikë poshtë Paqësorit të Jugut. Me këto mostra, shkencëtarët po hetojnë disa nga pyetjet tona më të shpeshta.

Një avantazh i shpimit në kores oqeanike është është afërsisht 7 kilometra i trashë, ndërsa në tokë është shumë herë më i trashë. Kjo lejon shkencëtarët të ekzaminojnë më afër mantelit të Tokës.

“Unë kam pritur për këtë mundësi për gati 10

“Ju po mësoni se si bota funksionon në një shkallë planetare,”– u shpreh profesori i gjeologjisë Anthony Koppers.

Ekspedita u zhvillua në vitin 1961 dhe hapi rrugën për operacionet e ardhshme të shpimit shkencor në det.Shpimi shkencor i oqeanit u ndërmor në fund të viteve 1950 dhe në fillim të viteve ’60 me Projektin Mohole, një përpjekje e SHBA për të shpuar në bazën e kores së tokës. Deri më tani një anije shkencore ka shpuar koren e tokës deri në 3.250 metra, dhe kjo është anija japoneze Chikyu në vitin 2019.

Ingrid Hendy (Sedimentologist, University of Michigan, USA), Wei Yuan (Paleomagnetist, Tongji University, China), Lindy Newman (Outreach Officer, USA), and Gabriella Kitch (Physical Properties Specialist, Northwestern University, USA) work at the sampling table. (Credit: Yiming Yu & IODP) [Photo ID: exp378_084]

Shpimi i oqeanit ka siguruar dëshmi të teorisë së tektonikës së pllakave (lëvizja e pllakave që përbëjnë shtresën e jashtme shkëmbore të Tokës); zbuloi Arktikun dikur kishte një klimë subtropikale; zbuloi hidratin e metanit të ngrirë, një akull të ndezshëm; gjeti jetë mikrobike thellë nën dyshemenë e detit.

“Gjatë 50 viteve, ne gradualisht kemi marrë pak më shumë njohuri dhe në të vërtetë ajo ka shkaktuar më shumë pyetje sesa përgjigje,”- ka shtuar më tej Koppers. Tani Koppers dhe bashkësia shkencore e shpimit të oqeanit është duke hedhur bazat për një përparim të mirëfilltë.

Për dekada të tëra, Rezoluta JOIDES, ka shërbyer si anija kryesore e komunitetit për shpime të thella të oqeanit. Kryerja e hulumtimeve për Programin Ndërkombëtar të Zbulimit të Oqeanit (IODP), misioni i fundit i Rezolutës e kishte atë të lundronte mbi Campbell Plateau në jug të Zelandës së Re. Midis ekuipazhit të 118 ishin Laura Haynes, një sedimentologe, dhe një specialist i pronave fizike.

“Lundrimi në JOIDES është diçka për të cilën ëndërron çdo paleokeanograf,”- tha Haynes. “Unë kam pritur këtë mundësi … për gati 10 vjet,” – shtoi Sibert.

Duke punuar shtatë ditë në javë, nuk ishte një lundrim i zakonshëm për 30 shkencëtarët në det. “Nuk ka pushim, nuk ka thirrje në porte, nuk ka alkool në bord,” – tha Brad Clement, drejtor i shërbimeve shkencore në IODP.

Shpimi zhvillohet gjatë gjithë orarit, me mostra thelbësore 9,5 metra të gjatë në sipërfaqe për analiza të menjëhershme. Bërthamat më pas ndahen gjatësitë dhe ruhen në frigorifer për t’u përdorur në studime të mëtejshme.

Koppers thotë se anija mund të depërtojë në rreth shtatë kilometra sedimente në një periudhë dy mujore.

iku tjetër, boshllëqet e njohurive janë të shumta. Për shembull, se si dioksidi i karbonit bashkëvepron me nënshartesën dhe mantelin, tha Koppers. Kuptimi që mund të ndihmojë në përcaktimin se çfarë roli mund të luajë korja oqeanike në sekuencat e ardhshme të karbonit.

Gjetjet e menjëhershme nga ekuipazhi do t’i japin mundësinë e ngadaltë të një studimi të rishikuar nga bashkëmoshatarët.

Sibert tha se ekipi është i entuziazmuar për zbulimin e provave të fillimit të epokës së Cenozoic, 66 milion vjet më parë, pas të zhdukjes në masë të dinosaurëve, si dhe kufirit Eocene-Oligocene, “kur u bë fletë akulli një tipar i përhershëm në Antarktidë “. 

Ndër iniciativat e planifikuara nga IODP për tre dekadat e ardhshme është hetimi në thellësinë e Tokës. Koppers vlerësoi se do të duhej “një vit, nëse jo më shumë” për të shpuar nëpër 7 kilometra kore.

Leave a Reply