“Me këto mjete të reja ne presim të mësojmë se si ndërvepron Dielli me Tokën”/ Kapen imazhe të papara ndonjëherë

0
26

Teleskopi Diellor Daniel K. Inouye ka prodhuar imazhin me rezolucion më të lartë të sipërfaqes së Diellit të marrë ndonjëherë. Imazhet e kapura nga teleskopi më i madh diellor në botë tregojnë sipërfaqen e Diellit në “detaje të papara” – përfshirë forma të ngjashme me qelizat që janë sa madhësia e shtetit amerikan të Teksasit.

Pamjet e publikuara nga studiuesit në Universitetin e Havait kanë treguar sipërfaqen e Diellit në më shumë detaje se kurrë më parë.

Një video e pamjeve të përpiluara nga studiuesit tregon sipërfaqen e artë- të portokalltë të Diellit, të mbuluar në struktura të ngjashme me qelizat që janë sa “madhësia e Teksasit” si dhe “gjurmët e vockla të magnetizmit” që shtrihen në hapësirë, tha universiteti në një deklaratë.

Shkencëtarët shpresojnë të përdorin të dhënat e mbledhura nga teleskopi për të hartuar fushat magnetike në koronën e Diellit, zona më e jashtme e Diellit ku ndodhin shpërthime diellore që mund të prishin fluturimet, navigacionin GPS dhe ndërhyrjet në Tokë.

“Është fjalë për fjalë kapërcimi më i madh në aftësinë e njerëzimit për të studiuar Diellin nga toka që nga koha e Galileos. Është një punë e madhe,” tha Jeff Kuhn i Institutit të Astronomisë (IfA) të Universitetit të Havait.

Teleskopi Inouye në Hawaii është më i madhi në llojin e tij në të gjithë botën.

Teleskopi, i cili është i ngulitur në majën e një vullkani në ishullin Havai të Maui, do të bëhet më i fuqishëm gjatë muajve të ardhshëm me shtimin e disa instrumenteve të reja që do të ndihmojnë në hartimin e fushave magnetike të Diellit në “detaje ekstreme. ”

“Me këto mjete të reja ne presim të mësojmë se si ndërvepron Dielli me Tokën,” tha Kuhn.

Leave a Reply