“Sëpata” e Moody-s godet korporatat italiane

0
454

Pas uli vlerësimin e Italisë të premten e kaluar, Moody tani analizon bankat, institucionet financiare të tilla si Cassa Depositi e Prestiti, Invitalia dhe Banka del Sud, si dhe dhjetë kompani të tjera, duke përfshirë Eni, Post, Terna, SNAM dhe Italgas.

Si zakonisht, pas një veprimi për vlerësimin e aftësisë kreditore të një shteti, kësaj radhe, në fakt, vlerësimi ka ardhur për institucionet kryesore financiare të vendit dhe për kompanitë, që janë të lidhura në mënyra të ndryshme me shtetin. Një veprim praktikisht i dukshëm: në disa raste ka pasur një rënie reale, në të tjerat një ndryshim në opinion, ndërsa në raste të tjera është konfirmuar opinioni.

1. Bankat

Moody uli vlerësimin afat-gjatë mbi depozitat në tetë bankat, uli vlerësimin e borxhit afatgjatë të lartë të tri bankave dhe afatgjatë (ARC) në shtatë banka. Përveç kësaj, ai rishikoi opinionin (p.sh perspektivat e ardhshme) të UniCredit dhe Fca Bank. Ky veprim është i lidhur me degradimin e Italisë, sipas tyre, për një parim se vlerësimi i drejtëpërdrejtë i bankave është në shumë mënyra të lidhura me atë të shtetit, ku në qoftë se përkeqësohet ajo e bankave kombëtare, rrjedhimisht lidhet me besueshmërinë e shtetit.

Sa i përket vlerësimit të depozitave dhe vlerësimit të palëve të kundërta (CRR), sipas metodologjisë së Moody’s, të dyja janë të lidhur dy “shkallë” mbi vendimin mbi shtetin. Për këtë, Moody uli vlerësim në depozitat afatgjata të Intesa Sanpaolo, Banca IMI, Mediobanca dhe FCA Banka për “Baa1” me një opinion të qëndrueshëm,, por me Outlook negative Cariparma dhe Raiffeisen (ky i fundit ka vlerësimin nën shqyrtim). Moody’s pastaj uli vlerësimin e saj të kreditit në depozitat “Baa3” të Credem (me një pamje të qëndrueshme). Vlerësimi i palës tjetër (CRR) megjithatë ra për BNL, Intesa, Banca IMI, Mediobanca, FCA dhe Raiffeisen Bank nga “A3” në “Baa1”. Siç u përmend, Moody’s e rregulloi më pas opinionin për UniCredit dhe Fca Bank. Instituti i Piazza Gae Aulenti regjistroi kalimin e perspektivave të ardhshme nga “pozitive” në “stabël”, madje edhe me konfirmimin e vlerësimit afatgjatë të depozitave në “Baa1”. Gjithashtu për Fca Bank, vlerësimi ra në “stabël”, me vlerësimin ende në “Baa3”. Së fundmi, Moody’s uli vlerësimin e Cassa Depositi e Prestiti dhe Invitalia.
Çfarë nënkupton kjo lëvizje? Ashtu si në rastin e shtetit, fakti që Moody ka mbajtur Italinë dhe bankat në territorin e “shkallën e investimeve” (dmth “Seria A” e vlerësimit të kreditit), pa arritur në “Seria B”, është një lajm relativisht i mirë. Bankat në fakt përdorin obligacionet e qeverisë, por edhe disa lloje të obligacioneve të emetuara nga vetë bankat si “obligacioneve të mbuluara” për të ngritur fonde me BQE. Banka Qendrore ofron kredi për institucionet e kreditit, kur ai kërkon letrat me vlerë si kolateral. Sa më i ulët vlerëismi i kreditit të këtyre letrave me vlerë, aq më pak me vlerë si kolateral. Por fakti që Italia është ende larg nga zona e “spekulative” (në sajë të agjencive të tjera të vlerësimit) ka shmangur humbjen e tepërt të vlerës së kolateralit të këtyre bankave. Në mes të lajmeve negative, ka edhe një pozitive.

2. Kompanitë

Moody’s pastaj uli vlerësimin e kompanisë Eni (nga A3 në Baa1) dhe Poste (nga Baa2 në Baa3). Të dyja me opinion të qëndrueshëm. Ai pastaj konfirmoi vlerësimin Esselunga (Baa2) duke rritur vlerësimin nga negative në të qëndrueshme. Gjithashtu, konfirmoi vlerësimin e Leonardo në Ba1, duke ndryshuar opinionin nga pozitive në të qëndrueshme. Vlerësimi i Rai u konfirmua (Baa3), duke e çuar vlerësimin në “stabël” dhe konfirmoi IGD me vlerësim të njëjtë Baa3. Shërbimet si Hera (në Baa2), Italgas (në Baa2), Snam (në Baa2) dhe Terna (në Baa2) u reduktuan më pas. Së fundmi, grupi i Unipol u ul gjithashtu vlerësim, nga Baa2 në Baa3.

 Il Sole 24 Ore

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here