Sjellja e bletëve gjatë eklipsit diellor shtang shkencëtarët

0
606

Në një studim të ri të publikuar në Analet e Shoqërisë Entomological të Amerikës , studiuesit shpjegojnë se bletët vendosën të marrin një pushim nga ditët e tyre të zëna gjithashtu.

Kur Hëna bllokoi Diellin për disa momente të shkurtra më 21 gusht të vitit të kaluar, bletët u mbyllën.

Shkencëtarët vendosin mikrofona të vegjël në koshere për të provuar se si insektet do të reagonin ndaj dritës së diellit pothuajse të bllokuar plotësisht. Para fillimit të eksperimentit, ekipi priste që bletët të lëviznin më ngadalë, ashtu siç bënin kur Dielli fillon të vendoset në qiell çdo ditë para se të qetësohet për natën në koshere. Kjo nuk është ajo që ndodhi.

Në vend të kësaj, bletët ishin plotësisht aktive deri në tërësinë – pikën në të cilën Dielli është bllokuar totalisht nga Hëna – në dukje nuk e vërejnë eklipsin siç po ndodhte deri në atë pikë. Kur goditi tërësia, megjithatë, bletët menjëherë u mbyllën, menjëherë hynë në një mënyrë të ulët të energjisë që vazhdoi derisa Dielli u ngjit rreth Hënës edhe një herë, transmeton lajmi.net.

“Ne parashikuam, bazuar në shpërndarjen e raporteve në literaturë, se aktiviteti i bletës do të binte ndërsa drita u errësua gjatë eklipsit dhe do të arrinte një minimum në tërësi”, – tha Dr. Candace Galen i Universitetit të Misurit, hulumtues kryesor në punë, tha në një deklaratë . “Por, nuk kishim pritur që ndryshimi do të ishte kaq i papritur, se bletët do të vazhdonin të fluturonin deri në tërësi dhe vetëm atëherë të ndaleshin plotësisht. Ishte si ‘dritat jashtë’ në kampin veror! Kjo na habiti. ”

Hulumtimi u krye me ndihmën e shkencëtarëve të qytetarëve në Oregon, Idaho dhe Misuri, duke përfshirë edhe nxënësit e shkollave fillore që ndihmuan shkencëtarët të dëgjonin për shenja se sjellja e bletëve po ndryshonte. Rezultati ishte me të vërtetë i papritur dhe deri më tani i pashpjeguar, dhe shton një rrudhë për sjelljen komplekse të bletëve.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here