Dëshmia tronditëse e ish-inspektorit të cilësisë: Pjesët e furnizuara për Boeing kishin defekte serioze

0
29

Avionët e prodhuar nga furnizuesi më i madh i Boeing u larguan rregullisht nga fabrika me defekte serioze. Kështu tha një ish-inspektori të cilësisë në firmë.

Santiago Paredes, i cili punonte për Spirit AeroSystems në Kansas, i tha BBC-së se shpesh gjente deri në 200 defekte në pjesët që po përgatiteshin për transport në Boeing. Ai u quajt “showstopper” për ngadalësimin e prodhimit kur u përpoq të trajtonte shqetësimet e tij. Spirit tha se “nuk pajtohet fort” me akuzat. “Ne po mbrohemi fuqishëm kundër pretendimeve të tij” tha një zëdhënës i Spirit, i cili mbetet furnizuesi më i madh i Boeing. Paredes i bëri akuzat kundër Spirit në një intervistë ekskluzive me BBC dhe rrjetin amerikan CBS, në të cilën ai përshkroi atë që tha se kishte përjetuar gjatë punës në firmë midis 2010 dhe 2022. Ai ishte mësuar të gjente “diku nga 50 deri në 100, 200″ defekte në trupat e avionëve që do të dërgoheshin në Boeing”, tha ai. “Gjeja shumë fiksues që mungonin, shumë pjesë të përkulura, ndonjëherë edhe pjesë që mungonin.”. Pas këtyre akuzave, Boeing nuk pranoi të komentojë.

Spirit AeroSystems dhe Boeing janë të dy nën një vëzhgim intensiv pasi një derë e papërdorur doli nga një 737 Max menjëherë pas ngritjes në janar, duke lënë një vrimë të hapur në anën e aeroplanit. Sipas hetuesve, dera fillimisht ishte montuar nga Spirit, por më pas ishte hequr nga teknikët e Boeing për të korrigjuar thumbat e gabuara. Incidenti bëri që rregullatori amerikan, Administrata Federale e Aviacionit, të nisë një auditim të praktikave të prodhimit në të dyja firmat. Ai gjeti raste të shumta kur kompanitë nuk arritën të respektonin praktikat e kontrollit të prodhimit.

Paredes i tha BBC-së se disa nga defektet që ai identifikoi gjatë qëndrimit në Spirit ishin të vogla – por të tjerat ishin më serioze. Ai gjithashtu pretendoi se ishte vënë nën presion për të qenë më pak rigoroz. “Ata thjesht donin që produkti të dërgohej jashtë dhe nuk ishin të fokusuar në pasojat e transportit të avionëve të këqij. Ata u fokusuan vetëm në përmbushjen e kuotave, përmbushjen e orarit, përmbushjen e buxhetit… Nëse numrat dukeshin të mirë, gjendja e avionëve nuk kishte shumë rëndësi”, tha ai.

Shumë nga përvojat e pretenduara të zotit Paredes në Spirit janë pjesë e dëshmisë së tij në veprimet ligjore që aksionerët e pakënaqur kanë sjellë kundër firmës. Megjithatë, në dokumentet ligjore ai përmendet thjesht si “Ish-punonjësi 1”. Kjo është hera e parë që zoti Paredes, një ish-teknik i Forcave Ajrore, flet publikisht. Një ish-auditor i dytë i cilësisë, Josh Dean, pretendimet e të cilit ishin gjithashtu pjesë e padisë, ndërroi jetë javën e kaluar pasi kontraktoi një infeksion të rëndë bakterial. Padia akuzon kompaninë për përpjekje të qëllimshme për të mbuluar dështimet serioze dhe të përhapura të cilësisë dhe ekspozimin e aksionarëve ndaj humbjeve financiare kur këto dështime u zbuluan. Spirit tha se “nuk pajtohet plotësisht” me pohimet në veprimin ligjor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here