Dy amerikanë, mjeshtra të ankandit, fitojnë Nobelin në ekonomi

0
39

Çmimi Nobel në Ekonomi iu dha amerikanëve Paul R. Milgrom dhe Robert B. Wilson për “përmirësimin e teorisë së ankandit dhe shpikjen e formateve të reja të ankandit”. Kjo u njoftua nga Akademia Suedeze.

Milgrom dhe Wilson, 72 dhe 83 vjeç, ekspertë në operacionin e ankandit, përdorën studimet e tyre për të krijuar formate të reja ankandi për mallrat dhe shërbimet e vështira për shitur në mënyrë tradicionale, të tilla si radio frekuencat.

Nga studimet e tyre kanë përfituar shitësit, blerësit dhe taksapaguesit në të gjithë botën. Paul Robert Milgrom dhe Robert Wilson janë të dy profesorë të Universitetit të Stanfordit.

Wilson, i lindur në vitin 1937, është një profesor i njohur dhe i shquar i Menaxhimit. Ai ka dhënë kontribute të rëndësishme në shkencën e menaxhimit dhe ekonominë e biznesit. Ai gjithashtu mori pjesë në riformulimin e organizatës industriale me teorinë e lojërave jo-bashkëpunuese. Kërkimi i tij në çmimet jo-lineare ka ndikuar veçanërisht në industrinë e energjisë, dhe ai ishte folësi në Milgrom.

Milgrom, i lindur në 1948, është profesor që nga viti 1987: një ekspert në “teorinë e lojërave”, ai është i specializuar në teorinë e ankandit dhe strategjitë e çmimeve dhe është krijuesi i teoremës “Pa tregti” së bashku me Nancy Stockey. Së bashku me Wilson, ai krijoi protokollin e ankandit që FCC, Komisioni Federal i Komunikimit Amerikan, përdor për të përcaktuar se cila kompani telefonike fiton cilat frekuenca.

PËRGJIGJU

Shkruani komentin tuaj
Vendosni emrin tuaj