Bloomberg: Shkencëtarët krijojnë antitrupa në laborator që mposhtin koronavirusin

0
45

Shkencëtarët krijuan një antitrup monoklonal që mund të mposhtë koronavirusin e ri në laborator, një hap premtues në përpjekjet për të gjetur trajtimin dhe frenuar përhapjen e pandemisë.

Sipas Bloomberg, antitrupi eksperimental ka neutralizuar virusin në kulturat e qelizave.

Ndërsa është herët në procesin e zhvillimit të ilaçeve – para hulumtimit të kafshëve dhe provave njerëzore – antitrupi mund të ndihmojë në parandalimin ose trajtimin e sëmundjeve COVID-19 dhe sëmundjeve të lidhura me të në të ardhmen, vetëm ose në një kombinim të ilaçeve, sipas një studimi të botuar të hënën në revista Nature Communications.

Gjithsesi, siç shkruan më tej Bloomberg, më shumë kërkime janë të nevojshme për të parë nëse gjetjet konfirmohen në një mjedis klinik dhe si saktësisht antitrupi mposht virusin, shkruan Berend-Jan Bosch nga Universiteti Utrecht në Holandë dhe kolegët e tij në punim.

Antitrupi i njohur si 47D11 shënjestron proteinën që i jep coronavirusit të ri një formë të kurorës dhe e lejon atë të hyjë në qelizat njerëzore.

Siç bëhet e ditur, në eksperimentet e Utrecht, nuk u mposht vetëm virusi përgjegjës për Covid-19, por edhe një tjetër i pajisur me proteina të ngjashme, gjë që shkakton SARS-in.

Antitrupat monoklonalë janë proteina të krijuara në laborator që ngjasojnë me versione natyrale që trupi prodhon për të luftuar bakteret dhe viruset.

Shumë fuqishëm, ata synojnë saktësisht një vend në një virus.

Në këtë rast, shkencëtarët përdorën minj të modifikuar gjenetikisht për të prodhuar antitrupa të ndryshëm ndaj proteinave të coronavirusit.

Pas një procesi të mëvonshëm shqyrtimi, 47D11 doli si aktivitet neutralizues.

Studiuesit atëherë riformatuan atë antitrup për të krijuar një version plotësisht njerëzor.

“Antitrupat monoklonalë që synojnë vendet e prekshme në proteinat e sipërfaqes virale njihen gjithnjë e më shumë si një klasë premtuese barnash kundër sëmundjeve infektive dhe kanë treguar efikasitetin terapeutik për një numër virusesh”, citohet të ketë shkruar Bosch dhe kolegët e tij.

Leave a Reply