Ndodh fenomeni i rrallë! Studiuesit zbulojnë teorinë që po ‘çmend’ njerëzit në mbarë botën: Shkaktar i ngrohjes globale!

0
32

Shkencëtarët kanë zbuluar kraterin më të vjetër të asteroidëve në Australi, i cili mund të shpjegojë se si u ngrit planeti nga një epokë e akullt.

Asteroidi goditi Australinë Perëndimore rreth 2.2 miliardë vite më parë, duke e bërë kraterin gati sa gjysma e moshës së Tokës.

Krateri u zbulua në 1979, por gjeologët nuk e kishin testuar për vjetërsinë e tij.

Shkencëtarët besojnë se planeti ka qenë në një periudhë ku ishte i gjithi i mbuluar me akull , dhe në një moment akulli u shkri pasi planeti filloi të nxehej shpejt.

“Mosha e kraterit korrespondon saktësisht me fundin e një periudhe globale të mundshme globale, pra ndikimi mund të ketë pasur ndryshime të rëndësishme në klimën tonë planetare.”

Duke përdorur modelimin e kompjuterit, skuadra llogariti se asteroidi goditi një fletë akulli të trashë disa kilometra që mbulonte Tokën. Ngjarja do të lëshonte në atmosferë vëllime të mëdha të avullit të ujit, gazit serrë.

Kjo mund të kishte ndihmuar ngrohjen e planetit gjatë epokës Proterozoike – një fazë kur oksigjeni sapo ishte shfaqur në atmosferë dhe jeta komplekse nuk ishte formuar akoma.

Nuk ka modelim të mjaftueshëm nga koha për të provuar në tërësi teorinë, por “shkëmbinjtë tregojnë një histori për ndikimin masiv në planet”.

Një tjetër teori për ngjarjen e ngrohjes është se shpërthimet vullkanike mund të kenë shtyrë dioksidin e  karbonit në atmosferë.

Leave a Reply