E ardhmja e “Ndrangheta’s” dhe roli i shqiptarëve, ekspertët: Nuk janë rivalë, por partnerë

0
46

Rocco Morabito mund të shihte nga buzë detit nga dhoma e tij e hotelit në João Pessoa, në Paraíba. Ai mund të ndjente erën e oqeanit Atlantik duke shijuar rërën e artë. Por kur autoritetet e gjurmuan në maj 2021, Morabito u bllokua brenda hotelit të tij. Si një anëtar i dalluar i klanit Morabito të Ndrangheta dhe njeriu i dytë më i kërkuar në Itali, nuk mund të rrezikonte.  Morabito kishte ndihmuar ‘Ndrangheta’ të forconte lidhjet e saj me furnizuesit e kokainës në Amerikën e Jugut, duke ndihmuar në ngritjen e grupit mafioz italian si një nga organizatat më të fuqishme të trafikut në Evropë. Rrjeti i klaneve që përbëjnë ‘Ndrangheta’ veprojnë kryesisht në mënyrë të pavarur nga njëri-tjetri, që do të thotë se struktura në tërësi është shumë elastike ndaj humbjes edhe të lojtarëve të nivelit të lartë. Të qenit në arrati nuk ishte asgjë e re për Morabiton. Ai ishte arratisur nga vendlindja e tij nga Italia në vitin 1994 pasi policia organizoi një operacion në të cilin ai u ofroi agjentëve të fshehtë miliona dollarë për të blerë një ton kokainë. Ai u largua nga Evropa për në Amerikën e Jugut dhe përfundimisht u bë një nga agjentët më të rëndësishëm të kokainës për disa klane Ndrangheta në Argjentinë, Brazil, Paraguaj dhe Uruguai. Ai luajti gjithashtu një rol themelor në lidhjen e familjeve të fuqishme kalabreze me organizata të shumta ndërkombëtare të trafikut të drogës. “Ai ishte si një ambasador për Ndrangheta-n në Amerikën e Jugut,”- tha një herë për të Roberto Saviano, një gazetar italian dhe ekspert i mafies. Autoritetet në Uruguaj u kapën me Morabiton në vitin 2017, por ai dhe disa të tjerë u arratisën nga burgu atje në 2019. Në korrik 2022, pak më shumë se një vit pas arrestimit të tij nga autoritetet braziliane, ai u ekstradua në Itali, ku pritet të kalojë pjesën tjetër të jetës në burg. Megjithatë, klanet po përballen me konkurrencë në rritje nga rrjetet e tjera evropiane të trafikut të kokainës. Aktorë të tjerë, veçanërisht rrjetet shqiptare, mësuan nga modeli ‘Ndrangheta’ dhe tani veprojnë gjithashtu në rrjedhën e sipërme , duke siguruar kokainën nga më afër burimit nëpërmjet ndërmjetësve të pavarur. “Shqiptarët u sollën thjesht për të zhvendosur sendet nga A në B. Por ata u bënë ekspertë në logjistikën evropiane dhe këto rrjete logjistike tani i përkasin kryesisht grupeve kriminale shqiptare”, tha Nazzaro. Klanet ‘Ndrangheta’ janë përshtatur me radhë dhe shpesh bashkëpunojnë me rrjetet shqiptare. “Shqiptarët nuk janë konkurrentë. Ata janë partnerë”, tha Sergi. Megjithatë, meqenëse Amerika Latine aktualisht po dëshmon nivele rekord të prodhimit të kokainës, ka shumë biznese për të bërë”, shkruan “insightcrime.org”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here