Teatri Eksperimental, në Festivalin Mbarëkombëtar të Teatrit me tragjedinë “Medea”

0
469

Teatri Eksperimental “Kujtim Spahivogli” me tragjedinë “Medea” u prezantua në Festivalin Mbarëkombëtar të Teatrit, që ka nisur prej disa ditësh. “Mededa” e Euripidit, nga regjisori grek Dimitris Mylonas u shfaq në sallën Moliere të këtij teatri. Rolet këtë herë në vepër i janë besuar një kaste të njohur aktorësh të teatrit. Në skenë aktorja Luiza Xhuvani erdhi nën petkat e Medeas, për të vijuar dhe me Roza Anagnostin, Ahmet Pashën, Viktor Zhusti, Alfred Trebicka, Adriana Tolka, Kristian Koroveshi, etj. “Medea” shoqërohej me muzikën e kompozitori Pavlos Katsivelis, dhe me pjesë koreografike të Gjergj Prevazit. Aktori Alfred Trebicka këtë herë  në skenë si Jason, më parë në reagimet e tij ia ka vlerësuar punën me regjisorin grek. “Kur flitet për antikitetin dhe “Medean” e Euripidit dihet që është kryevepër e dramaturgjisë. Përpos kësaj regjisori grek Dimitris Mylonas është i nivelit të lartë. Nuk është thjesht fakti që vjen nga Greqia, por nga puna konkrete që ne kemi bërë, koncepti regjisorial, mënyra se si punon dhe e ka vizatuar të tërën, unë personalisht jam shumë i kënaqur me pjesën profesionale të tij. Por jemi dhe një kastë aktorësh vërtetë shumë të mirë”, ka treguar aktori. Tragjedia e Euripidit është përkthyer nga aktori Viktor Zhusti, të cilit regjisori i ka besuar në vepër rolin e Kleontit. Vepra “Medea” është pohuar si maja e dramaturgjisë botërore. Medea njihet për aktin më makabër, që ka mundur të bënte një nënë: vrasjen e fëmijëve të saj, si hakmarrje për tradhtinë e të shoqit, Jasonit, i njohur për lakminë e tij për pushtet. Tragjedia e lashtë greke “Medea” bazohet në mitin e Jasonit dhe Medeas dhe u ngjit në skenë për herë të parë në vitin 431 para Krishti. Kjo tragjedi është një tablo mjeshtërore e pasionit me nënshtresat dhe zgavrat e tij sekrete. Vuajtja dhe ndjeshmëria e dashurisë së vrarë vizatohen fuqishëm, deri sa kulmojnë me veprën e tmerrshme të hakmarrjes. Fuqishëm vjen dhe gruaja me joshje të jashtëzakonshme, e cila është njëkohësisht e dobët. Notat e butësisë mëmësore janë patetike në shkallën më të lartë. Lufta e emocioneve, gjeneruar nga pasioni, rrëfehet në mënyrë të admirueshme; dhe mes gjithë stresit nga konflikti i tyre, dhe mes gjithçkaje të sofistikuar dhe iluzive, që gërryen shpirtin, urrejtja dhe hakmarrja fitojnë betejën. Medea është kriminele, por jo pa shkak dhe jo pa forcë e dinjitet.

Euripidi në tragjedinë antike greke

Shkrimtar dhe novator i ideve në tragjedinë antike greke, apo më mirë i njohur si babai i tragjedisë: Euripidi lindi në Athinë në vitin 480 p.e.s dhe vdiq më 406 në Pele të Maqedonisë, ku edhe u varros. Kronologjikisht Euripidi është i treti ndër tragjediografët grek Eskilit dhe Sofokliut. Emri i tij, sikurse edhe i Eskilit dhe i Sofokliut lidhet me luftën e famshme te Salaminës. Dhe sipas disa shënimeve të mundshme të besueshme Euripidi lindi më 20 shtator 480 p.e.s., përderisa Sofokliu 16 vjeçar himnizonte bëmat e luftës ndërsa 45 vjeçari, Eskili i famshëm ishte luftëtar. Ishte një adhurues i flaktë i Demokritit dhe Herakliut, dhe pikërisht kjo ishte arsyeja se përse ai kishte një bibliotekë të pasur të veten. Edhe pse vinte nga një familje e varfër ai mundi të marr formësimin e gjithanshëm intelektual. Ishte nxënës i Anaksagorës dhe mik i mirë ngushtë i Sokratit. Jo vetëm tragjedia “Medea”, por dhe të tjera vepra të tij janë shfaqur dhe vijojnë të jenë në shumë skena të botës.

Nga Julia Vrapi

PËRGJIGJU

Shkruani komentin tuaj
Vendosni emrin tuaj