Parashikimi për rritjen ekonomike, FMN: Shqipëria, më mirë

0
446
(FILES) This April 5, 2007 file photo shows the International Monetary Fund logo on Pennsylvania Avenue in Washington, DC. The International Monetary Fund on July 23, 2014 lowered its US economic growth forecast for 2014 after severe winter weather in the first quarter delivered a sharp contraction. The IMF projected that the world's largest economy would grow a "disappointing" 1.7 percent this year, after a 1.9 percent expansion in 2013. The forecast marked another downgrade from the IMF, which estimated US growth of 2.0 percent for the year in mid-June, down from a 2.8 percent estimate in April. AFP PHOTO / Tim SLOAN / FILESTIM SLOAN/AFP/Getty Images

Pas Bankës Botërore, edhe Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) përmirësoi parashikimin për rritjen ekonomike të Shqipërisë.

Në raportin e fundit “Perspektiva e Ekonomisë Botërore” FMN vlerëson se prodhimi kombëtar i Shqipërisë pritet të zgjerohet me 4% gjatë këtij viti, nga 3.7% që ishte vlerësimi i mëparshëm.

Përmirësimi i vlerësimeve për rritjen e prodhimit kombëtar të Shqipërisë vjen pas ecurisë pozitive të ekonomisë në gjysmën e parë të vitit. Për gjashtë muajt e parë, ekonomia shqiptare u rrit me 4.4% në terma vjetorë, një normë kjo dukshëm mbi pritshmëritë e udhëhequra nga performanca e fortë e sektorit energjetik.

Sipas të dhënave të publikuara nga INSTAT, rritja e prodhimit të energjisë ka dhënë gati gjysmën e rritjes ekonomike, ndërkohë që ecuri pozitive ka patur dhe prodhimi industrial, i cili u zgjerua me 12.5%.

Ky është viti i pestë me radhë që ekonomia shqiptare përshpejton ritmet e rritjes, por sipas FMN-së kjo seri pozitive pritet të përfundojë vitin e ardhshëm. Fondi parashikon se në vitin 2019 rritja e ekonomisë shqiptare pritet të ngadalësohet në 3.7%, e kushtëzuar kryesisht nga përfundimi i dy investimeve të mëdha energjetike, gazsjellësi transadriatik dhe kaskada e Devollit.

Sipas FMN-së, pas ngadalësimit të pritshëm gjatë vitit të ardhshëm, rritja ekonomike do të rikthehet sërish në nivelin 4%, një normë e cila ndonëse është më e lartë sesa mesatarja e vendeve të rajonit, mbetet më e ulët nga ritmet e para krizës, kur ekonomia shqiptare rritej me 6% në vit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here